Nieuws

 

 

Terug  Terug

Dag van de Menopauze – Tips voor een bloeiende overgang

De overgang is een nieuw begin. Het is de start van een nieuw hoofdstuk in je leven. Deze levensfase staat in het teken van kracht, wijsheid en transformatie. Dat is iets om te vieren. En wanneer beter dan op de Dag van de Menopauze (18 oktober)?

Wij geven je wat tips om stralend door de overgang te gaan.

1. Luister naar je lichaam

Het begint allemaal met begrip. Neem de tijd om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt tijdens de overgang. Je hormoonspiegels veranderen, wat kan zorgen voor symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Door te begrijpen wat er gebeurt, kun je beter omgaan met deze veranderingen. Jouw lichaam geeft vaak aan wat het nodig heeft op zo’n moment. Jij hebt de wijsheid om hier gehoor aan te geven!

2. Geef zelfzorg prioriteit

Tijdens de overgang is zelfzorg erg belangrijk. Zowel fysiek als mentaal. Dit betekent: voldoende rust nemen, gezond eten, regelmatig bewegen en lekker ontspannen. Vind activiteiten waar je van geniet en die je in het nu brengen. Sportieve activiteiten, die niet te intens zijn, kunnen helpen om stress te verminderen en je spieren soepel te houden. Denk bijvoorbeeld aan yoga – in al haar vormen – of flink wandelen.

3. Denk positief

De overgang is niet het einde van je jeugd; het is het begin van een nieuw en opwindend hoofdstuk. Richt je op de positieve kanten van deze levensfase. Je hebt nu de wijsheid en ervaring om te bloeien in wat nog komen gaat. Daarnaast zijn er voordelen, zoals dat je menstruatie stopt en je niet meer hoeft te denken aan bloedverlies, tampons en maandverband. Anticonceptie is ook niet meer nodig.

4. Praat erover

Je bent niet alleen. Er zijn veel vrouwen die door dezelfde overgangsfase gaan: op dit moment zijn er 1,2 miljoen andere vrouwen in de overgang in Nederland alleen al. Deel je ervaringen, zorgen en overwinningen met vrienden, familie of een steungroep. Het delen van verhalen kan troost bieden en praktische tips opleveren.

5. Vorm gezonde gewoonten

Een gezonde levensstijl kan veel overgangssymptomen helpen verminderen. Denk aan yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit, en vermijd te veel suiker en cafeïne. Beweeg regelmatig, zelfs als het maar een wandelingetje is. Start bijvoorbeeld de dag met een ochtendwandeling en doe een yin yogasessie voor het slapengaan.

6. Schakel professionele hulp in

Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je symptomen ernstig zijn. Een arts kan je adviseren over hormoontherapie of andere behandelingen om je symptomen te verlichten. Je hoeft hier niet mee rond te blijven lopen en je kunt je beter gaan voelen. Het kan vaak ook helpen om over de psychische klachten te praten – zo ontdek je dat dit ook heel normaal is tijdens de overgang. En je kunt hier tips en oefeningen voor krijgen. Ons e-book Bloeien in de overgang geeft jou daar ook handvatten voor!

7. Vier jezelf

Onze belangrijkste tip is om jezelf te vieren. Je bent een sterke, krachtige vrouw die door veranderingen gaat en daar sterker uit zal komen. Doe dingen waar je van houdt, koop dat speciale cadeau voor jezelf en vier je prestaties, hoe klein ze misschien ook lijken.

Bloei in de overgang

De overgang is geen hindernis, maar een kans om te groeien en te bloeien. Vier op deze dag, de Dag van de Menopauze, en op iedere andere dag dat je een sterke, prachtige vrouw bent die klaar is voor deze levensfase. Het is jouw tijd om te bloeien!


Wil je meer tips, adviezen en praktische handvatten? Dan kan ons e-book Bloeien in de overgang jou vast helpen.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Tips om slimmer met geld om te gaan

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht