Nieuws

 

 

Terug  Terug

Dry January: tips voor een maand zonder alcohol

Hoe kom je een maand lang zonder alcohol door? Wij geven je graag praktische handvatten voor Dry January!

We hebben allemaal wel eens gehoord van Dry January – de uitdaging om een hele maand lang geen alcohol te drinken. Misschien heb je zelfs wel eens meegedaan of ben je van plan om het dit jaar te proberen. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze uitdaging succesvol volbrengt en geen moment hebt waarop je verlangt naar een lekker koud biertje of een goed glas wijn? In deze blogpost delen we tips en tricks om een nuchtere januari door te komen, zonder al te veel trek in alcohol.

Laten we eerst even stilstaan bij waarom mensen ervoor kiezen om mee te doen aan Dry January. Naast de vele voordelen voor de mentale gezondheid, speelt ook de fysieke gezondheid een grote rol. Alcohol heeft namelijk diverse negatieve effecten op ons lichaam, met name op onze lever. Onze lever is verantwoordelijk voor het afbreken en verwijderen van schadelijke stoffen uit ons lichaam, waaronder alcohol. Door een maand lang geen alcohol te drinken, geef je jouw lever de broodnodige rust die het verdient.

Tips voor Dry January

Maar hoe weersta je dan die verleiding tot het drinken van alcohol? Hier zijn enkele praktische tips specifiek voor Dry January:

1. Vervang alcoholische drankjes door smakelijke alternatieven: Als je gewend bent om ’s avonds na het werk even lekker te ontspannen met een wijntje of biertje, probeer dan eens mocktails of alcoholvrije cocktails. Er zijn talloze recepten online te vinden die net zo lekker en verfrissend zijn als hun alcoholische tegenhangers.

2. Stel jezelf een doel: Het kan helpen om jezelf een specifiek doel te stellen voor de maand januari. Bijvoorbeeld het lopen van een halve marathon, het lezen van drie boeken of het leren van een nieuwe taal. Door jezelf op deze manier afleiding te geven, zul je minder snel aan alcohol denken.

3. Zoek steun bij anderen: Als je merkt dat de verleiding om te drinken toch te groot wordt, zoek dan steun bij vrienden, familie of collega’s die ook meedoen aan Dry January. Samen staan jullie sterker en kunnen jullie elkaar motiveren om vol te houden.

4. Plan activiteiten zonder alcohol: Organiseer gezellige avondjes uit waarbij er geen druppel alcohol aan te pas komt. Denk hierbij aan spelletjesavonden, filmavonden of sportactiviteiten zoals bowlen of zwemmen.

5. Beloon jezelf: Zorg ervoor dat je jezelf beloont voor het voltooien van Dry January. Dit kan iets kleins zijn, zoals een massage of een avondje uit eten bij jouw favoriete restaurant.

Recepten voor Dry January

Nu we weten hoe we de verleiding tot drinken kunnen weerstaan tijdens Dry January, is het ook belangrijk om wat leuke alternatieven achter de hand te hebben wanneer we normaal gesproken zouden kiezen voor een alcoholisch drankje. Hier zijn vijf eenvoudige recepten voor heerlijke mocktails:

1. Watermeloen Mojito: Meng verse watermeloen met muntblaadjes, limoensap en bruiswater voor een verfrissende en dorstlessende mocktail.

2. Virgin Pina Colada: Mix ananassap, kokosmelk en ijs in de blender voor een tropische traktatie zonder alcohol.

3. Klassieke Mocktail Spritzer: Meng bruisend water met cranberrysap en voeg een schijfje citroen of limoen toe voor wat extra frisheid.

4. Ginger Beer Fizz: Combineer gemberbier met sinaasappelsap en een scheutje grenadine voor een zoete en prikkelende mocktail.

5. Sparkling Berry Punch: Mix bessensap, bruisend water en muntblaadjes voor een fruitige punch die perfect is voor speciale gelegenheden.

Praktische oefening bij verleidingsmomenten

Als laatste willen we je nog graag een praktische oefening meegeven die je kunt gebruiken wanneer de verleiding om te drinken zich voordoet. Stel jezelf de volgende vragen:

1. Waarom wil ik geen alcohol drinken tijdens Dry January? Herinner jezelf aan jouw persoonlijke doelen en motivaties.

2. Wat zijn de mogelijke gevolgen als ik nu toch alcohol drink? Denk aan hoe het kan leiden tot teleurstelling, het verstoren van jouw slaap of het hebben van een kater de volgende dag.

3. Wat zijn mijn alternatieven om te ontspannen of plezier te hebben zonder alcohol? Denk aan hobby’s, sporten of quality time doorbrengen met vrienden of familie.

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je meer inzicht in jouw motivaties en kun je de verleiding om te drinken beter weerstaan.

Daarnaast kan de Alcohol module van Mirro jou helpen om meer inzicht te krijgen in je alcoholgebruik. Je krijgt hierin praktische handvatten om bewust met alcohol om te gaan en verleidingsmomenten. Een mooi steuntje tijdens Dry January dus! Je gebruikt de module helemaal gratis en anoniem via jouw zorgverzekeraar, onderwijsinstelling of werkgever.

Met deze tips en recepten ben je klaar om Dry January succesvol door te komen. Onthoud dat het belangrijk is om bewust met alcoholgebruik om te gaan en af en toe een pauze in te lassen. Proost op een gezonde, nuchtere januari!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Goede voornemens: hoe houd je die nou eens écht vol?

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht