Nieuws

 

 

Terug  Terug

Jongleren tussen werk, jonge kinderen en zelfzorg: Tips voor werkende ouders

Als werkende ouder jongleer je tussen deadlines, opvoeding, vergaderingen, schooluitvoeringen en to-do lijstjes die nooit lijken te eindigen. Dat is niet altijd eenvoudig. Het kan lastig, zwaar en uitputtend zijn. Zo kun je soms de zorg voor jezelf uit het oog verliezen en onder veel stress gebukt gaan.

We geven je daarom graag wat tips om meer balans te vinden tussen je werk, je kinderen en het zorgen voor jezelf:

1. Stel duidelijke grenzen

Grenzen aangeven en bewaken is erg belangrijk om balans te houden tussen werk en privé, vooral als je thuiswerkt. Maak een aparte werkruimte waar je zo veel mogelijk ongestoord kunt werken. Laat je kinderen weten wanneer mama of papa werkt en wanneer je beschikbaar bent voor quality time. Natuurlijk zal het niet altijd gaan zoals je wilt – hoort erbij – maar het kan je wel meer rust geven om grenzen zoveel mogelijk na te leven.

2. Maak een gedetailleerde planning

Een gedetailleerde dagelijkse planning kan een redder in nood zijn. Plan niet alleen werkvergaderingen en deadlines, maar ook maaltijden, pauzes, speeltijd en me-time. Ook die planning zal gerust af en toe in de soep lopen, maar elk klein stapje die je voor jezelf zet, is de juiste. Een planning kan je helpen overzicht te krijgen en rust te creëren.

3. Deel taken

Of je nu een partner hebt, een familielid of een oppas: verdeel de taken. Samenwerken verlicht de last van het ouderschap en maakt ruimte voor individuele rust. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je bent een mens, geen superheld (en dat ga je ook nooit worden).

4. Prioriteiten stellen

Focus op wat echt belangrijk is. Het is OK om soms de was te laten liggen of af te zien van extra werkprojecten om wat quality time met je kinderen door te brengen. Of om even een moment voor jezelf te pakken. Maak voor jezelf duidelijk waar je prioriteiten liggen, zodat je weet waar je aandacht naartoe zou moeten gaan.

5. Wees vriendelijk voor jezelf

Laat perfectie los – niemand is perfect en dat gaan ze ook nooit worden. Perfectie of een ideaalbeeld zijn onhaalbaar. Jezelf langs zo’n meetlat leggen, put je uit en het kan je ook nog eens somber en onzeker maken. Helemaal nergens voor nodig! Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat sommige dagen chaotisch zullen zijn. Dat is normaal. Vergelijk jezelf ook niet met die ene ouder die alles perfect op orde lijkt te hebben – want achter de schermen heeft die dat ook niet. Als je jezelf gaat zitten vergelijken, vergelijk jezelf dan in ieder geval met iemand die het minder op orde heeft. Het kan misschien altijd beter, maar het kan ook altijd slechter.

6. Organiseer speeldates

Speeldates kunnen prettig zijn om meer me-time te maken of om je even goed te focussen. Kinderen kunnen met elkaar spelen terwijl ouders werken of gewoon ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld rouleren dat de ene ouder op de ene dag een speeldate heeft en de kinderen in het oog houdt en jij zelf een andere dag.

7. Prioriteer zelfzorg

Zorg dat je tijd voor jezelf hebt, al is het maar kort. Lees een boek, maak een wandeling of doe aan meditatie. Je kunt pas voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

8. Zorg voor flexibiliteit

Flexibiliteit op de werkplek kan een wereld van verschil maken. Bespreek opties zoals thuiswerken of flexibele uren met je werkgever. Net dat uurtje later starten, zodat je je kinderen naar school kunt brengen, kan je helpen met je werk-privébalans.

9. Vraag om hulp

Er zijn genoeg andere werkende ouders in je directe en indirecte omgeving. Praat met elkaar over de zorgen die jullie hebben en de drempels waar jullie tegenaan lopen. Soms kan iemand een creatieve oplossing hebben of net een beetje inzicht dat je misschien nog mist. Je kunt zo begrip en herkenning voelen en je minder eenzaam voelen op dagen die helemaal in de soep lopen. Je bent niet alleen.

Aarzel niet om hulp te vragen wanneer dat nodig is, of het nu gaat om professionele kinderopvang, emotionele ondersteuning of hulp bij huishoudelijke taken.

10. Check de online module Werkende ouders

Mirro biedt een online zelfhulpmodule genaamd Werkende ouders. Deze volg je anoniem en gratis via je werkgever of zorgverzekeraar. In deze module krijg je informatie, tips en praktische oefeningen die je helpen inzicht te krijgen in jouw situatie. Ook leer je meer balans vinden in al je verschillende taken en zelfzorg.

Je leert omgaan met stress, hulp vragen, opladen door te ontspannen en dingen te accepteren zoals ze zijn.

Maak de jongleeract makkelijker voor jezelf met de bovenstaande tips en ga vandaag nog aan de slag met de Mirro module. Samen kunnen we de uitdagingen van werk, kinderen en zelfzorg aan. Vind het evenwicht dat werkt voor jou en je gezin.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Gezocht: ervaringsdeskundige Werkgeluk

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht