Nieuws

 

 

Terug  Terug

Meer studenten met psychische klachten

Meer mentale klachten studie, met een foto van een student achter zijn laptop

Steeds meer studenten hebben last van psychische klachten. De Volkskrant sprak verschillende studentenhuisartsen bij Nederlandse Universiteiten.

Artsen zien in hun spreekuur steeds vaker studenten met concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten en angstaanvallen, soms gepaard met drugsverslaving, alcoholverslaving of internetverslaving (gamen of porno).
 

Schulden en prestatiedruk

De zorg om schulden op te bouwen sinds de afschaf van de basisbeurs en de toegenomen prestatiedruk worden genoemd als belangrijkste oorzaken. Daarnaast zou ook de invloed van sociale media een rol spelen. ‘Er staat zoveel druk op de ketel dat studenten het daar moeilijk mee hebben’, zegt Peter Drost, eigenaar van de huisartsenpraktijk op de studentencampus in Utrecht.
 
Hiermee groeien ook de wachttijden voor studenten die psychologische hulp nodig hebben. ‘De psychologen zijn niet aan te slepen’, aldus Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) werkt momenteel aan een actieplan studentenwelzijn.
 
Bron: de Volkskrant
 
Opzoek naar oplossingen om uw studenten (anonieme) ondersteuning te bieden en/of de wachttijd te overbruggen? Stichting mirro biedt 17 online zelfhulp modules, waaronder Burnout, Piekeren, Angst en paniek, Game-check en Slaapproblemen. De modules kunnen studenten helpen om zo de eigen klachten in kaart te brengen en stimuleren hierover in gesprek te gaan met de omgeving.

TIP: download het e-book Omgaan met prestatiedruk voor studenten

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

‘Combinatie van werk en mantelzorg wordt lastiger’

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht