Nieuws

 

 

Terug  Terug

Nieuwe module ‘Je smartphone de baas!’ in samenwerking met Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht module met een foto van een smartphone en de Mirro-avatar van de module Je smartphone de baas!

Stichting mirro heeft de afgelopen maanden met veel plezier samengewerkt met de Universiteit Utrecht om een mooie nieuwe module te ontwikkelen voor smartphoneverslaving. ‘Je smartphone de baas!’ is daar het resultaat van.

Waarom een module voor smartphoneverslaving?

In de huidige samenleving zien wij dat de populariteit van smartphones groeit en dat vooral jongeren en jongvolwassenen hun sociale mediagebruik regelmatig als een verslaving ervaren. Onderzoek laat zien dat het intensieve gebruik van smartphones en sociale media ten koste kan gaan van de school- en studieprestaties en het concentratievermogen. Daarom leek het de Universiteit Utrecht een goed idee om een online module, vergelijkbaar met die van ‘Gamen de baas’, te ontwikkelen die studenten kan helpen het eigen smartphonegebruik meer onder controle te krijgen.

Deze module is geschikt voor iedereen die ‘te lang’ of ‘te vaak’ op zijn of haar mobiel zit/kijkt. Binnen de module kun je meer leren over de voor- en nadelen van je smartphone gebruik en krijg je inzicht in jouw ‘triggers’. Ook kun je het eigen gebruik in kaart brengen, over de ervaringen van anderen lezen en aan de slag met praktische tips om jouw smartphonegebruik (weer) onder controle te krijgen.

Universiteit Utrecht over onze samenwerking

“Onze samenwerking is zeer prettig verlopen”, aldus Regina van den Eijnden, Universitair Hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. “Tijdens elke fase van de ontwikkeling van ‘Je smartphone de baas!’ werd er onderling goed gecommuniceerd en er vonden regelmatig brainstormsessies plaats.

Hierbij was de UU voornamelijk verantwoordelijk voor de vertaling van wetenschappelijke inzichten en inhoud van de module: wat weten we al van eerdere onderzoeken over wat wel en niet werkt als wij overmatig smartphonegebruik willen voorkomen en aanpakken? Hoe kunnen wij deze informatie vertalen naar de praktijk?

Stichting mirro was met name verantwoordelijk voor de praktische en technische aspecten van de online module. Daarnaast kon Stichting mirro, door hun eerdere ervaringen bij het ontwikkelen van online modules, de inhoud van de online module kritisch beoordelen. Door deze constructieve samenwerking konden recente wetenschappelijke inzichten vertaald worden naar de praktijk en dit heeft tot een mooi product geleid: Je smartphone de baas!

Nu voor iedereen beschikbaar

Op donderdag 25 februari is de module ‘Je smartphone de baas!’ voor iedereen beschikbaar gesteld. Voor die tijd was de module enkel beschikbaar voor studenten van de Universiteit Utrecht, waar een pilot liep om de module te testen.

Hoe eerder mensen leren over het belang van mentale gezondheid, hoe beter. Zo helpen de modules, die anoniem te gebruiken zijn, bij verschillende emotionele klachten en problematiek, zoals Stress bij studenten, Piekeren en nu ook Je smartphone de baas!

Effectiviteitsonderzoek onder Universiteit Utrecht-studenten

Met behulp van een effectiviteitsonderzoek onder eerstejaars universitaire studenten, gaat de Universiteit Utrecht beoordelen in hoeverre de online module de smartphoneverslaving van studenten voorkomt en/of vermindert. De dataverzameling van het onderzoek is zojuist afgelopen en er hebben bijna 200 studenten aan het onderzoek deelgenomen. De UU hoopt de resultaten voor de zomer van 2021 met een groter publiek te kunnen delen.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Slaapproblemen: wat als slapen niet wil lukken?

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht