Nieuws

 

 

Terug  Terug

Oefening: feedback geven

Oefening: feedback geven

Feedback geven is als een cadeau. Feedback geven is als een cadeau. Het helpt anderen om te zien wat er goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Het bouwt vertrouwen op, bevordert samenwerking en stimuleert persoonlijke ontwikkeling. Soms maakt het iemand bewust van een blinde vlek.

Welk effect jouw feedback op de ander heeft, hangt af van hoe je het geeft. Daarvoor geven we je een praktische oefening mee.

Prettig uiten van feedback

Kies de juiste woorden en toon. Wees eerlijk maar respectvol. Geef specifieke voorbeelden en benadruk positieve aspecten. Gebruik ‘ik’-boodschappen en luister ook naar de ander.

Opbouwende feedback wordt beter ontvangen. De kans is dan groter dat de ander je feedback aan wil nemen. Gebruik bijvoorbeeld de hamburger-techniek: een positieve boodschap, dan jouw suggestie, en dan nog een (gemeend) compliment. De positieve boodschappen zijn in dit geval de onderkant en bovenkant van het broodje en de burgerschijf is jouw feedback.

Praktische oefening voor het geven van feedback

  • Denk terug aan een moment waarop je feedback gaf en de ander dit goed oppakte.
    1. Wat was de situatie?
    2. Hoe voelde je je tijdens het geven van de feedback?
    3. Wat deed je en wat zei je? Op welke toon?
    4. Hoe reageerde de ander en hoe merkte je dat de feedback goed werd ontvangen?
  • Doe nu hetzelfde voor een situatie waarin de feedback minder goed werd ontvangen. Waar denk je dat het door kwam dat de ander jouw feedback niet zo goed ontving?

Deze inzichten helpen jou om feedback op een prettige manier te geven. Je kunt hier meerdere maal mee oefenen, ook na zo’n feedback moment.

Bedenk wel: het is niet in elke situatie oké om feedback te geven. Zorg er ook voor dat de ander op diens gemak is, buiten de gehoorsafstand van anderen. Zo zet je iemand niet voor het blok, wat diegene het gevoel kan geven dat die zichzelf moet verdedigen. Breng feedback zoals jij het zelf wilt ontvangen, zoals je in deze oefening hebt ontdekt.

Geef jij vandaag een positief duwtje in de rug? 🌱


Mirro inzetten om jouw organisatie mentaal fit te maken en te houden? Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Oefening: feedback krijgen

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht