Nieuws

 

 

Terug  Terug

Oefening: Verminder angst en paniek

Oefening: Angst verkleinen

Een praktische en effectieve oefening om angst en paniek te verkleinen is de 5-4-3-2-1 methode. Deze oefening is gebaseerd op de grondingstechnieken uit de psychologie. Het kan helpen om je aandacht in het hier en nu te brengen, waardoor angstige gedachten verminderen. Volg deze 5 simpele stappen:

Angst en paniek verkleinen in 5 stappen

  • 5 dingen zien: Benoem in gedachten 5 dingen die je om je heen ziet. Let op de details van elk object, bijvoorbeeld de kleur, vorm of textuur. Dit helpt je om je aandacht naar het heden te brengen en je af te leiden van piekergedachten.
  • 4 dingen aanraken: Raak vervolgens 4 dingen in je omgeving aan. Focus op de sensaties die je voelt wanneer je deze objecten aanraakt, bijvoorbeeld de gladheid van een tafelblad of de zachtheid van een kussen. Concentreer je volledig op deze aanrakingen en laat andere gedachten los.
  • 3 geluiden horen: Luister naar 3 geluiden om je heen. Dit kunnen geluiden zijn van het verkeer, zingende vogels of het geluid van je ademhaling. Probeer je te concentreren op deze geluiden en merk op hoe ze komen en gaan.
  • 2 dingen ruiken: Richt je aandacht op 2 geuren die je opmerkt. Misschien is het de geur van je omgeving, zoals een frisse lucht of de geur van bloemen of wasgoed. Adem langzaam in en probeer deze geuren bewust waar te nemen.
  • 1 ding proeven: Tot slot, concentreer je op 1 smaak in je mond. Neem een slokje van je favoriete drankje of eet iets kleins. Probeer bewust te proeven en de sensatie van de smaak op te merken.

Met deze oefening grond je jezelf in het huidige moment. Snel en effectief. Angstige gedachten verdwijnen naar de achtergrond en je voelt je kalm en rustig. Soms kan het prettig zijn om de oefening te herhalen.

Meer handvatten voor omgaan met angst en paniek? De Mirro-module Angst en paniek geeft je waardevolle informatie, tips en inzichten. Je gaat met praktische oefeningen aan de slag om je angsten te herkennen, te accepteren en te confronteren. Zo hoeft angst of paniek geen hoofdrol te spelen in jouw leven.


Mirro inzetten om jouw organisatie mentaal fit te maken en te houden? Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Omarm het onbekende en verminder je angst voor ‘wat als…’

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht