Nieuws

 

 

Terug  Terug

Omgaan met alcohol tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn in aantocht: een tijd van gezelligheid, samenzijn en... alcohol. Het lijkt wel alsof alcohol onlosmakelijk verbonden is met deze periode. Maar laten we eerlijk zijn, het kan soms een uitdaging zijn om je alcoholgebruik onder controle te houden, vooral wanneer je je bijvoorbeeld eenzaam of gestrest voelt.

We geven je daarom graag wat tips om op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan tijdens de feestdagen – doe ermee wat je wilt!

Wat is eigenlijk gezond qua alcoholgebruik?

Voordat we dieper ingaan op hoe je alcohol kunt matigen, is het belangrijk om te weten wat als gezond wordt beschouwd qua alcoholgebruik. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) wordt maximaal één standaardglas per dag voor vrouwen en twee standaardglazen per dag voor mannen als gematigd gebruik beschouwd.

Tijdens de feestdagen kunnen die richtlijnen flink overboord worden gegooid. Van kerstborrels tot oudejaarsfeestjes, er lijkt een reden te zijn om het glas vaker dan normaal te heffen. Hoe houd je grip op je alcoholgebruik zodat je niet overmatig drinkt?

1. Ken je grenzen

Het begint allemaal met bewustwording. Weet wat jouw persoonlijke grenzen zijn als het gaat om alcoholconsumptie en houd je daaraan. Neem de tijd om te genieten van je drankje en luister naar je lichaam. Als je merkt dat je te snel drinkt of dat de effecten van alcohol zich beginnen op te stapelen, is het tijd om een pauze in te lassen.

2. Maak bewuste keuzes

Tijdens de feestdagen zijn er vaak veel verschillende alcoholische drankjes beschikbaar. Probeer bewust te kiezen voor drankjes met een lager alcoholpercentage, zoals light bier of wijn met een lager alcoholgehalte. Zo kun je nog steeds genieten van een lekker drankje zonder overmatig gebruik.

3. Wissel af met water

Een goede manier om matiger te drinken is door regelmatig water te drinken tussen de alcoholische consumpties door. Dit helpt niet alleen om gehydrateerd te blijven, maar het vermindert ook de kans op overmatig drinken. Bovendien voorkomt het een vervelende kater de volgende dag!

4. Gezonde alternatieven

Wie zegt dat feestelijke drankjes altijd alcohol bevatten? Er zijn talloze gezonde en heerlijke alternatieven die net zo feestelijk kunnen zijn! Denk aan mocktails met vers fruit, bruisend water met munt en limoen of zelfs warme chocolademelk met slagroom (zonder de rum uiteraard). Experimenteer ermee en ontdek welke non-alcoholische opties jouw smaakpapillen prikkelen.

Wanneer alcohol een toevlucht is

Maar wat als alcohol voor jou meer is dan alleen maar een drankje? Wat als het een toevluchtsoord of uitlaatklep is voor bepaalde gevoelens? Het kan lastig zijn om met deze emoties om te gaan zonder je toevlucht te nemen tot alcohol. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

1. Ontdek en erken je gevoelens

Het eerste wat je kunt doen, is erkennen dat alcoholgebruik misschien niet de beste manier is om met je gevoelens om te gaan. Ontdek welke emoties er spelen en probeer gezonde manieren te vinden om ermee om te gaan, zoals praten met een vriend of familielid, mediteren of sporten.

2. Zoek afleiding

Als de drang naar alcohol te sterk wordt, zoek dan afleiding in andere activiteiten die je plezier en voldoening geven. Denk aan het lezen van een boek, het kijken van een film of serie, het maken van een wandeling in de natuur of het beoefenen van een hobby waar je van geniet.

3. Vraag om steun

Soms heb je gewoon iemand nodig die naar je luistert en er voor je is. Aarzel niet om steun te zoeken bij vrienden, familieleden of zelfs professionele hulpverleners als dat nodig is. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zelfhulpmodule van Mirro

De Alcohol module van Mirro helpt je inzicht krijgen in jouw alcoholgebruik. Waarom drink je? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat triggert jou om te drinken? En hoe kun je verleiding weerstaan? Je gaat aan de slag met praktische tips en eenvoudige oefeningen, zoals het bijhouden van een alcoholdagboek. Inzicht is al het halve werk!

Check ’t anoniem en gratis via je verzekeraar, onderwijsinstelling of werkgever.

Onthoud dat matiging de sleutel is als het gaat om alcoholgebruik tijdens de feestdagen (en eigenlijk altijd). Geniet van die heerlijke drankjes, maar zorg ervoor dat ze geen negatieve invloed hebben op jouw mentale gezondheid. Proost op een gezonde balans!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Omgaan met eenzaamheid tijdens de feestdagen

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht