Nieuws

 

 

Terug  Terug

Omgaan met sociale angst, FOMO en faalangst

Omgaan met angsten, met een foto van twee handen die gespannen aan elkaar pulken

Vind je het eng om je onder vreemden te begeven, ben je vaak bang om iets leuks te missen of baal jij enorm van fouten maken? Deze en diverse andere angsten worden belicht in onze module Angst en paniek. Met de module kun je zelfstandig je angstklachten leren herkennen en aanpakken, door middel van informatie, oefeningen en tips.

Sociale angst

Bij sociale angst ben je in sociale situaties bang om negatief beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Verjaardagen, feestjes en vergaderingen ga je liever uit de weg, misschien ben je bang te spreken voor een groep, om met onbekenden in contact te komen of iemand aan te spreken of te bellen. Het kan zijn dat je in dit soort situaties moet blozen, trillen, transpireren of een paniekaanval krijgt.

FOMO

Fear Of Missing Out (FOMO) betekent dat je bang bent om iets leuks of belangrijks te missen. Sociale media spelen hier voor veel jongeren een grote rol in. Door smartphones ben je je bewust van wat anderen doen en daardoor kan je je onzeker of onrustig voelen. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook dat je vrienden bij een concert zijn, terwijl jij thuis op de bank zit.

Je kunt je onzeker, eenzaam, onrustig of buitengesloten voelen. Vaak gaat FOMO gepaard met stress, slaapproblemen en overmatig smartphonegebruik.

Faalangst

Als je faalangst ervaart, ben je bang om iets fout te doen. Het (mogelijke) oordeel van anderen of van jezelf is voor jou erg belangrijk. Bij het leveren van een prestatie kunnen mensen met faalangst ‘blokkeren’ en een black-out krijgen. Ook kunnen lichamelijke ongemakken opspelen, zoals een benauwd gevoel of duizeligheid.

Faalangst hangt vaak samen met perfectionisme

Aan de slag met de module Angst en paniek

Herken jij jezelf in een van bovenstaande angsten? Maak een account aan om de module te volgen. Ben je een student of werknemer? Mogelijk kun je de module gratis gebruiken via jouw onderwijsinstelling of werkgever. Vraag na bij je decaan of leidinggevende of er al gebruik wordt gemaakt van Mirro.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Tips tegen de middagdip

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht