Nieuws

 

 

Terug  Terug

Stress tijdens de feestdagen

Stress bij de feestdagen met een foto van een persoon die met het hoofd in de handen steunt

De feestdagen zijn gezellig, maar ook stressvol! Sociale verplichtingen, de verharde lockdown en een (mogelijke) neiging tot perfectionisme zorgen ervoor dat je minder plezier uit deze mooie dagen haalt dan mogelijk is. Beperk je stress tijdens de feestdagen!

Wie wel een extra steuntje kan gebruiken of graag een hart onder de riem krijgt gestoken: in dit artikel kijken we naar de ‘co-fit’ maatregelen die jij en je dierbaren door kunnen voeren om samen mentaal fit de feestdagen te ervaren.

Tips bij stress

Ja, ook nu we (weer) met een klein gezelschap de feestdagen vieren, speelt stress een rol. Er komt immers nog steeds geregel bij kijken, al dan niet extra geregel! Wat kun je doen om jouw stress zoveel mogelijk te beperken?

  1. Maak een planning. Plannen is het halve werk. Als jij de host bent: maak een globale tijdsschatting met eventuele activiteiten (bordspelletjes, wandeling, diner voorbereiden of bestellen, een leuke kerstfilm…).
  2. Wees flexibel. Iedereen die iets plant, weet dat er nog van alles anders kan lopen. Probeer je hier niet druk om te maken en het los te laten. Spontaniteit kan juist tot leuke dingen leiden. En je mag natuurlijk áltijd nee zeggen. Je grenzen afbakenen werkt ook goed tegen stress.
  3. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Zeker wanneer je alles tot in de puntjes verzorgd wilt hebben, is de kans groot dat er iets misgaat. Je huis hoeft niet klinisch opgeruimd te zijn of enorm uitgedost. De koelkast hoeft niet uit te puilen. Gun jezelf ruimte.
  4. Humor is het beste geneesmiddel. Gaat er iets mis? Zie de humor ervan in. Zoek desnoods memes erover op, als je zelf geen grappige tegengedachte kunt verwoorden. Lachen verzacht stresssignalen.
  5. Beweeg. Ga lekker wandelen in de ochtend en nog eens in de middaguren. Beweging werkt heel goed tegen stress en de frisse lucht houdt je kwiek.
  6. Plan ontspanning in. Lekker een boek lezen bij de openhaard, een bad nemen, hobbyen of wat je ook maar wilt. Zolang het maar een momentje voor jezelf is.
  7. Probeer je suikerinname te beperken als je je zorgen maakt om je gezondheid of je gewicht. Onder het mom: liever voorkomen dan genezen.
  8. Beperk je uitgaven als geld vaak tot zorgen leidt. Tuurlijk verdienen jij en dierbare(n) een extraatje, maar in de essentie gaat het om de gedachte achter het cadeautje, niet het prijskaartje eraan.

Mirro aanbieden via jouw organisatie? Zo houd je jouw werknemers, studenten, verzekerden of patiënten mentaal fit. Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Somberheid tijdens de feestdagen

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht