Nieuws

 

 

Terug  Terug

Tips om slimmer met geld om te gaan

Het is Wereld Bespaardag en daarom gaan we het vandaag hebben over: geld.

Geldzorgen kunnen overweldigend zijn, maar we kunnen anders met die zorgen omgaan en slimmer met ons geld. Daarom deze 8 tips voor omgaan met geld:

1. Kijk naar je geldgewoonten

Een goede eerste stap is om je eigen geldgewoonten te begrijpen. Kijk naar je inkomsten en uitgaven. Waar gaat je geld naartoe? Hoeveel spaar je? Herken patronen en gewoonten die je financiële welzijn beïnvloeden.

Dit kan al in de kleine dingen zitten, want veel kleine dingen bouwen samen op naar een hoop. Haal je bijvoorbeeld vaak ‘even’ een blikje drinken bij het tankstation? Neem je je eigen lunch mee of koop je het in de kantine?

2. Stel duidelijke doelen

Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken met je geld. Wil je sparen voor een vakantie, een bepaalde gadget, een huis, een noodgeval of je pensioen? Duidelijke doelen helpen je om gemotiveerd te blijven en je uitgaven te beheersen.

3. Maak een budget

Een budget is als een routekaart voor je financiën. Het helpt je om te zien waar je geld naartoe gaat en waar je kunt besparen. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven en verdeel je geld volgens je doelen. Het gaat hier niet om goed of fout, maar om passend en logisch.

4. Leer over financiële planning

Financiële planning kan ingewikkeld lijken, maar het is de moeite waard om er wat tijd aan te besteden. Overweeg om een financieel adviseur te raadplegen om je te helpen bij het maken van beslissingen over investeringen en pensioenplanning.

5. Eenvoudige oefening: je geldbeeld

Ga ergens rustig zitten en stel je een beeld voor van je ideale financiële situatie. Zie jezelf met voldoende spaargeld om je doelen te bereiken. Voel de rust en zekerheid die financiële stabiliteit met zich meebrengt. Deze oefening helpt je om je doelen visueel en emotioneel te verankeren.

6. Bespaar zonder schuldgevoel

Besparen betekent niet dat je moet leven als een kluizenaar. Kijk naar manieren waarop je kunt besparen zonder je levensstijl volledig op te geven. Misschien kun je minder uit eten gaan, energie besparen, of vaker tweedehands winkelen. Ga bijvoorbeeld uit lunchen (vaak goedkoper) of neem zelf eten mee voor een gezellige picknick. Zet thuis je koffie voor een wandeling, kies voor huismerken in de supermarkt en check welke abonnementen je écht gebruikt.

7. Blijf positief

Het omgaan met geld kan soms uitdagend zijn, ook met deze tips, maar onthoud dat jij de controle hebt. Elke stap die je zet om je financiën te verbeteren, hoe klein ook, is een goede stap. Zo krijg je ook meer grip op je situatie en dit kan helpen om geldzorgen te verminderen.

8. Vier je succes

Vergeet niet om jezelf te belonen voor financiële mijlpalen. Of het nu gaat om het bereiken van een spaardoel of het aflossen van schulden. Vier je succes en motiveer jezelf om door te gaan.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor het omgaan met geld.

Wereld Bespaardag herinnert ons eraan dat we allemaal de kracht hebben om slim met geld om te gaan en onze financiële toekomst vorm te geven. Hoe duur het leven ook kan zijn, het kan altijd slechter… Dankbaar leren zijn voor wat je wél hebt, is daarom ook een krachtige oefening!


Onze module Geldzorgen helpt je op een praktische manier om geldzorgen te verminderen. Je gebruikt deze gratis via jouw onderwijsinstelling, werkgever of zorgverzekeraar!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Dag van de Mantelzorg: onze helden

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht