Vitaliteit versterken met Mirro

Vitale medewerkers, vitaliteit op de werkvloer en een vitale organisatie. Vitaliteit is tegenwoordig heel belangrijk. Maar wat is het precies en hoe word je een vitaal persoon?

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit komt van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Volgens het woordenboek betekent ‘vitaal’ ook krachtig en energiek. Je kunt vitaliteit dus zien als levenskracht: de manier waarop jij emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staat. Je kunt hierbij denken aan je wilskracht, je energieniveau, je veerkrachtigheid, je lichamelijke gezondheid en je weerstand.

Waar bestaat vitaliteit uit?

We kunnen drie aspecten van vitaliteit onderscheiden:

  • Energie: Je energiek voelen.
  • Motivatie: Je stelt doelen in het leven en doet moeite om deze te behalen.
  • Veerkracht: Je kunt omgaan met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven.

Het effect van vitaliteit

Doordat je voldoende energie hebt en terugveert na tegenslagen kun je stress beter beheersen. Je bent productief op werk, je zorgt goed voor jezelf en je voelt je over het algemeen mentaal sterk. Met de natuurlijke dipjes – want die horen erbij. En dat weet je. Het verschil is dat jij dat accepteert en weet dat ook dit weer voorbij gaat. Hierdoor kun je er makkelijker mee omgaan.

Hoe verbeter je vitaliteit?

Je kunt je vitaliteit verbeteren met kleine stappen:

  • Beweging: Een dagelijkse wandeling, fietstocht of danssessie helpen je lichamelijke gezondheid, energie en humeur verbeteren.
  • Ontspanning: Door te ontspannen, lukt het sneller om stress of andere negatieve gevoelens los te laten. Stress kan zich namelijk behoorlijk ophopen en leiden tot allerlei vervelende kwaaltjes. Neem daarom voldoende tijd om tot rust te komen. Al is het in bad gaan, mediteren, sporten, schrijven, schilderen of een sociaal uitje. Wat brengt jou tot rust en wat brengt je in het hier en nu? Onze tip is in ieder geval om de natuur op te zoeken.
  • Doelen en passies: Ontdek wat voor jou betekenisvol is. Wat geeft jou een reden om ’s ochtends je bed uit te komen? Wat brengt een glimlach op jouw gezicht en geeft je het gevoel dat je een bijdrage levert? Al is dat vrijwilligerswerk, één persoon uit je vriendengroep inspireren, connectie zoeken met anderen of hoe jij je werk uitvoert.
  • Doen waar je goed in bent: Waar blink jij in uit? Wat kost anderen moeite, maar gaat voor jou vanzelf? Doen waar je goed in bent, geeft een fijn gevoel. Onderzoek wat jouw kwaliteiten zijn en volg bijvoorbeeld eens een cursus om er nóg beter in te worden.

Versterk je vitaliteit met Mirro

Mirro biedt online modules die jou kunnen helpen je vitaliteit te verbeteren. Door bijvoorbeeld inzicht te krijgen in stress en manieren om met tegenslagen om te gaan. Of door praktische tips die jouw dagelijkse gewoonten helpen veranderen, waardoor je beter slaapt, minder schermtijd hebt of je beter kunt concentreren. Mirro helpt je om jouw struikelblokken te ontdekken en je balans te vinden.

Gebruik onze modules anoniem, gratis en zelfstandig via jouw onderwijsinstelling, werkgever of zorgverzekeraar!

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht