Nieuws

 

 

Terug  Terug

Week van de Werkstress: burn-out beroepsziekte nummer 1

Burn-out nr. 1 beroepsziekte, met een foto van een paar rechtopstaande lucifers, waarvan er 1 is opgebrand

Van 15 tot en met 19 november is de Week van de Werkstress. Een mooi moment om eens aandacht te besteden aan werkstress, burn-outs en psychische klachten op de werkvloer.

Stress op de werkvloer is inmiddels beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks loopt meer dan een miljoen Nederlanders risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen werkende Nederlanders burn-outklachten. De verzuimkosten hiervoor bedroegen 2,8 miljard euro in 2017; dat komt neer op 8.100 euro per persoon per jaar.

Burn-out komt voor onder alle leeftijdsgroepen

Burn-outklachten beperken zich niet tot de oudere leeftijdsgroepen. In 2019 ervoer 21% van de werknemers tussen 25 en 35 jaar burn-outklachten, volgens cijfers van het CBS, het hoogste aandeel onder alle leeftijdsgroepen.

burn-out

Maak werkstress bespreekbaar

Praten over psychische klachten en werkstress is belangrijk, om signalen vroeger te signaleren en ergere klachten te voorkomen. Dat is gunstig voor zowel werknemer als werkgever. Deze Week van de Werkstress vormt dan ook een goed moment om stress bespreekbaar te maken op de werkvloer.

Dit kan overigens ook anoniem, door onze module Werkstress aan te bieden. Neem contact met ons op voor meer informatie. Of vraag een gratis proefaccount aan om meteen aan de slag te kunnen.

Voorkom verzuim op de werkvloer

Vergroot de vitaliteit op de werkvloer en voorkom (roze) verzuim. Voor vitale medewerkers is een vitale werkomgeving nodig. Hoe zorg je hiervoor?

Er zijn een aantal algemene tips die de vitaliteit van medewerkers helpt vergroten. Zoals: matigen met alcohol, regelmatig bewegen, zorgen voor een goede nachtrust, voldoende (water) drinken en gezond eten.

Maar er zijn ook dingen die je kunt doen op de werkvloer. Zoals het aanbieden van vitaliteitsprogramma’s, zoals de Mirro-modules, en psychosociale risico’s aanpakken. Lees hier meer over in ons artikel Vitaliteit op de werkvloer: Voorkomen van verzuim. Hierin vind je ook tips voor leidinggevenden en HR-medewerkers!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Technologiegebruik heeft invloed op werkstress

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht