Nieuws

 

 

Terug  Terug

4 Praktische oefeningen om werkplezier te vergroten

4 oefeningen voor meer werkplezier
Plezier hebben in je werk heeft invloed op je mentale gezondheid. Hoe kun je dat werkplezier vergroten? Daar vertellen we je graag meer over in deze blog.

Werk hoeft niet stressvol te zijn. Het kan een plek zijn voor plezier, persoonlijke groei en verbinding. Wil jij meer plezier in je werk hebben? We geven je graag een aantal oefeningen om je te helpen:

1. Positieve dagelijkse reflectie

Plan elke dag een momentje in van een paar minuten. Je schrijft hierin 3 dingen op die je als positief ervaarde. Dat mogen hele kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld: een bepaalde taak afgerond, een behulpzame collega, een leuk grapje, een fijn gesprek of je zat in een flow. Door je bewust bezig te houden met het positieve, verschuif je je aandacht naar wat goed gaat. Zie het als een plantje dat groeit!

2. Creatieve uitlaatklep

Neem een momentje tijdens je werkdag om iets creatiefs te doen. Dit hoeft niet met je werk te maken te hebben. Lekker even tekenen, schrijven, muziek luisteren of zelfs een korte danspauze. Creativiteit zorgt voor positieve emoties en kan je energie geven. Het kan je zo motiveren en je uit een sleur halen. En die creativiteit kan je ook weer helpen in je werk.

3. Connectie met collega’s

Organiseer een informele koffiepauze of lunchpauze met je collega’s voor meer werkplezier. Gebruik die tijd om elkaar beter te leren kennen. Je werkt zo aan sterkere sociale banden, wat bijdraagt aan een positieve werkomgeving. Vraag naar hun weekend, hun hobby’s, hun doelen of motivaties in het leven of iets verrassends. Wat is een plek die ze altijd al hebben willen bezoeken? Wat zouden ze eigenlijk willen doen maar zijn ze toch een beetje bang voor? Of wat is het lekkerste gerecht dat ze ooit gemaakt of gegeten hebben? En welk boek of welke film maakte écht impact op hen?

Je pakt hiermee gelijk een bonustip: regelmatige pauzes. Zo houd je je energie op peil, verminder je de kans op overweldiging en je geeft je geest even rust.

4. Doelenbord

Maak een visueel bord met afbeeldingen en woorden die bij jouw doelen, dromen en inspiratie passen. Je kunt een online bord maken op Pinterest bijvoorbeeld of een fysieke; deze kun je op je bureau zetten zodat je het altijd ziet. Dit bord herinnert je aan waar je naartoe werkt. Het helpt je motiveren. Door naar een doel toe te werken, ervaar je zingeving. Dat kan zowel op het werk als in je privéleven een boost geven.


Hielpen deze oefeningen je? Misschien kun je een ander er ook mee helpen. Stuur ze door naar iemand die wel wat werkplezier kan gebruiken! Of download ons e-book Van werkstress naar werkplezier!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Beter slapen in de overgang: informatie en praktische tips

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht