Nieuws

 

 

Terug  Terug

Tips bij rouwverwerking

Tips bij rouw, met een foto van een zwarte strik

Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis, waarbij veel emoties en gedachten loskomen en een plekje moeten zien te krijgen. Er kan ook een rouwperiode optreden na verlies van een baan of relatie. Ieder mens rouwt anders en daarmee is ieder rouwproces uniek.

Wel zijn er enkele tips die je mogelijk steun kunnen bieden in deze lastige tijd.

1. Zorg voor regelmaat

Het aanhouden van een vast dagelijks ritme geeft je houvast. Probeer iedere dag om dezelfde tijd op te staan, te eten en naar bed te gaan.

2. Beweeg een half uur per dag

Beweging doet je lichaam en je geest goed. Je brein maakt endorfine aan, wat je opwekt, en door actief te blijven behoud je energie waardoor je de dag beter doorkomt. Sporten kan een ware uitlaatklep zijn voor mensen in de rouw.

3. Ontspan

Iedere dag een moment ontspannen biedt je afleiding en geeft je lichaam en geest de mogelijkheid om tot rust te komen. Ga voor jezelf na wat je ontspanning biedt of energie geeft. Dit kan een hobby zijn, een bad nemen, een vriend(in) opzoeken, wandelen of naar de kapper gaan.

4. Zoek afleiding

Probeer ook afleiding te zoeken, zodat je niet continu met je gedachten en gevoelens bezig bent en ook ruimte voor jezelf maakt. Mogelijk vind je die afleiding in je hobby’s of sociale connecties. Bel eens iemand op die je lang niet hebt gesproken of bezoek een plek die je altijd al hebt willen bezoeken. Klein of groot, de afleiding kan je goed doen.

5. Zoek steun

Betrek vrienden of familie bij jouw rouwproces of zoek lotgenoten om steun te putten uit hun ervaringen. Er zijn diverse initiatieven online te vinden waarbij je kunt praten over je verlies en waarbij je het samen kunt verwerken. Zo is er het Landelijk steunpunt Rouw en de Humanitas Lotgenotengroep Rouw (op diverse locaties).

6. Zoek professionele hulp

Je staat er niet alleen voor. Als je vrienden of familie niet kan of wil betrekken bij het rouwproces, zoek dan professionele hulp. Dit kan via de huisarts en die je kan je ook nog doorverwijzen naar een therapeut of iemand die in rouwverwerking gespecialiseerd is.

Voor een eerste stap is online zelfhulp mogelijk: zelfstandig en anoniem. De mirro-module Rouwverwerking biedt steun en inzicht. Werkgevers, verzekeraars en onderwijsinstellingen kunnen de online zelfhulpmodules van Mirro aanbieden, waardoor werknemers, verzekerden en studenten hier gratis van gebruik kunnen maken.


Mirro aanbieden via jouw organisatie? Zo houd je jouw werknemers, studenten, verzekerden of patiënten mentaal fit. Vraag een gratis proefaccount aan.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Jouw zelfbeeld zelf opkrikken

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres Leidseveer 2-10 3511 SB Utrecht